Telefon kundeservice:  80 01 30 30 Lampan Sverige | Lampan.se Lampan Danmark | Lampan.dk Lampan Suomi | Lampan.fi
  • Leveransetid 2-5 arbeidsdager
  • Alltid 30 dagers åpent kjøp
  • Fri frakt ved kjøp over 1000 kr
Lampan.no / Belysningsguide / Ordliste

ORDLISTE OG BEGREPER FOR BELYSNING OH LYS

EFFEKT(W)

Enhet: Watt (W) er et mål på kontinuerlig strømforbruk. Effekten angir ikke hvor mye lys som produseres.

LYSSTRØM, LUMEN (lm)

Enhet: Lumen (lm) Alt lys som en lyskilde genererer kontinuerlig i alle retninger. Til sammenligning kan man si at et stearinlys har ca. 12 lumen, en 40 W glødelampe ca. 420 lumen og et lysrør på 39 W ca. 3500 lumen.

FARGETEMPERATUR (K)

Enhet kelvin (K) Indikerer lysets karakter, f.eks. varmhvitt, hvit eller dagslys. Lav fargetemperatur betyr en glødelampekarakter med varm tone. Dagslyset ligger på 6500 K, som er en nøytral balanse mellom fargene i lyset.

FARGEGJENGIVELSE (Ra)

Enhet Ra-indeks Lysets evne til å gjengi farger naturlig. Ra 100 er det samme som en svært god fargegjengivelse. Ra 0 betyr at fargene ikke kan gjengis i det hele tatt. En Ra-verdi på 70–80 kreves i vanlige oppholdsrom.

ENERGI/KWH

Enhet: Kilowattimer (kWh) Effekten som brukes i løpet av en bestemt tid. Lyskilde på 100 W = 0,1 KW

LYSUTBYTTE

Enhet: Lumen per watt (lm/W) En lyskildes effektivitet, generert lys/watt-forbruk. Lyskilden er en transformator som konverterer elektrisitet til lys. Lysutbyttet angir lyskildens effektiviteten ved omdannelsen. Det er således et mål på hvor økonomisk lyskilden er. Man bør etterstrebe å oppnå så mange lumen og forbruke så få watt som mulig, uten at det går ut over lyskvaliteten.

LYSSTYRKE

Enhet: Candela (cd) Lysstrømmen i en gitt retning. Når man kjenner candela, kan man beregne det lyset som kommer til å nå en bestemt overflate, dvs. hvor mange lux som kommer frem.

BELYSNINGSSTYRKE

Enhet: Lux (lx) Lysstrømmen som treffer en overflate. Belysningsstyrken er det vanligste målet på lys og det som er lettest å måle. Lux kan likevel skrives som lumen per kvadratmeter, dvs. lyskildens lysstrøm som når frem en spesifikk belyst overflate. For arbeid innendørs er en styrke på 500–1000 lux vanlig, i hjemmemiljø ca. 200 lux.

SYMBOLER

Innen elektronikk og belysning er det en rekke symboler som kan være vanskelige å tyde. Vår leverandør Designlight har laget en oppsummering av de fleste slike symboler, som du finner ved å klikke her.

KOBLINGSSKJEMA

Hvis du skal koble spotter, er det viktig at det blir riktig. Designlight har skissert tre av de vanligste koblingsskjemaene for spotlight-installasjon, som du finner ved å klikke her.Lukk