Telefon kundeservice:  80 01 30 30 Lampan Sverige | Lampan.se Lampan Danmark | Lampan.dk Lampan Suomi | Lampan.fi
  • Leveransetid 2-5 arbeidsdager
  • Alltid 30 dagers åpent kjøp
  • Fri frakt ved kjøp over 1000 kr
Lampan.no / Lyssetting / Hagebelysning

Hagedags!

PLANLEGGING MED BELYSNING

Tenk først på hva i hagen det er du vil lyssette. Hvilke gjenstander og steder vil du fremheve? Hvordan vil du at hagen skal oppleves?


SESONGVARIASJONER

Når man setter lys i hagen, er det lurt å tenke på at det skal kunne fungere året rundt. For eksempel kan det grønne i bladverket på et tre bli svært vakkert med belysning fra flomlys som rettes mot både stamme og krone fra bakken. Om vinteren faller bladene av, og da oppleves treet på en annen måte, siden treets grenverk og stamme i stedet blir fremtredende.

 

PRØVEBELYSNING

En enkel måte å teste hagebelysningen på, er å bruke en skjøteledning og et enkelt flomlys. Sett det under et tre eller lys opp en mur eller kanskje en skulptur du er stolt av.

Flytt det rundt og prøv deg frem. Egentlig kan du ikke gjøre mye galt, siden alt handler om hva du selv ønsker å fremheve, og hvor mye. Bare sørg for ikke å forstyrre naboene med blendende lys.

SIKKERHET

Hagebelysning gir også en økt følelse av trygghet. Ved å lyssette hagen får man også oversikt over vinterhagen i de mørke timene. I stedet for å se ut i mørket forlenges snarere området ditt utover med en vakker natur.

VANNBELYSNING

Vann, for eksempel en dam, skaper en behagelig følelse i hagen. Ved å lyssette dammen med undervannsflomlys skapes et vakkert skimmer som sprer seg rundt dammen, siden lyset fordeles i vannet.

Hvis du har plassert en pumpe eller fontene i dammen, kan du plassere lyskilden i nærheten av vannutkasteren. Lyset følger da vannbevegelsen, og vakre vannrefleksjoner dannes.

GARDEN LIGHTS

Garden Lights er armaturer laget spesielt for hagebelysning. Alle armaturer kan kobles sammen i samme system ved hjelp av kabler med skrueforbindelser i forskjellige lengder. Garden Lights er et 12-volts system som er både energisparsomt og effektivt. Alle armaturer kan festes med skruer eller medfølgende spyd, som man lett kan flytte rundt etter hvert som årstidene skifter.

Du kobler enkelt alt sammen selv:

  • Velg armaturer, og beregn hvor mange watt de trekker.
  • Velg riktig transformator avhengig av hvor mange watt armaturer forbruker.
  • Legg ut kabelen med koblingene, skru på armaturene, og sett i kontakten.
Ferdig! Mer inspirasjon om Garden Lights finner du ved å klikke på lenken Video om Garden Lights

Ikke overbevist? Ikke noe problem! Prøv igjen, og flytt lysene rundt til du blir fornøyd. Koble gjerne til en timer, slik at du ikke glemmer å tenne lysene, eller hvis bryteren sitter på feil sted.

STRUKTURER

Fremhev hagens formspråk. Lyssett gangveier med lyspunkter langs sidene, som også vil fungere orienterende for de gående.

KONTRASTER

Opprett et samspill mellom lys og mørke i hagen. Tillat deg å ha noen mørke områder av hagen som gir en naturlig dybde. Dette skaper et balansert skyggespill som bringer harmoni til hagen.

INDIREKTE LYS

Lyset må ikke være blendende. Sørg for å skape en indirekte belysning ved å plassere lyskildene rettet mot et objekt eller en overflate, f.eks. en murvegg. Den indirekte belysning hjelper deg med å oppfatte hagens romlighet og gir et varmere lys.

LYSFARGE

Det finnes ulike typer lyskilder med ulike typer fargetemperatur. Varmt lys oppleves vanligvis som vakkert, koselig og mykt, mens kaldt lys oppleves som hardt. Varmt og kaldt lys kan sammen fungere kontrasterende og fremheve hverandre.


Lukk